menu

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Lemon pie πραλίνα φουντουκιού




Συστατικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κρόκοι αυγού
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής

Μέθοδος Εκτέλεσης


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (στη συνέχεια θα χαμηλώσουμε).

Για τη βάση

Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτό το λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι!
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα (διάμετρος 28εκ.) κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε.
Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση

Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο εξαρτάται από το γούστο μας. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στα γούστα μας προσθέτουμε τους κρόκους.
Σε αυτό το σημείο εαν επιθυμούμε προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο έντονο χρώμα!
Αφαιρούμε την βάση απο το ψυγείο.
Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα (μπουκίτσες απο σοκολάτα).
Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα την γέμισή μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε.
Εάν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας από πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στο τέρμα (230 βαθμούς) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές!
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε!

 Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη απο την προσωπική του σελίδα http://goo.gl/CIeoX7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου